Poduzetnički inkubator u Biogradu podignut će se na istočnom ulazu u Industrijsku zonu

Poduzetnički inkubator u Biogradu podignut će se na istočnom ulazu u Industrijsku zonu

Vrijednost projekta iznosi 37.979.211 kuna, od čega je 19.945.669 kuna financirano iz EU fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Kapaciteti inkubatora su 68 subjekata na 2.403 metara četvornih na tri etaže

U gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru je održana uvodna konferencija, odnosno uvodni sastanak (op.a “kick-off” sastanak) projekta “Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru”. Poduzetnički inkubator će se podignuti na istočnom ulazu u Industrijsku zonu Biograd kod trafostanice, između rotora i Rojsa.

– Do kraja mjeseca će se objaviti javna nabava, natječaj za izvođača radova. Od dana uvođenja izvođača u posao predviđeno vrijeme trajanja provedbe projekta je 24 mjeseca, obznanjeno je u biogradskoj Gradskoj vijećnici.

Vrijednost projekta iznosi 37.979.211 kuna, od čega je 19.945.669 kuna financirano iz EU fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Kapaciteti inkubatora su 68 subjekata na 2.403 metara četvornih na tri etaže.

Majka kvočka

– Poduzetnički inkubator je istinska “majka kvočka” za sve nove poduzetnike i sve one tzv. stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod, kazala je Tihomira Klobučar, jedna od sedam članova Upravnog odbora Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o. Osijek.

Mnogi bivši stanari osječkog inkubatora, tvrdi Klobučar, danas su izuzetno uspješne tvrtke.

– Trenutačno je u BIOS-u 42 stanara s oko 200 zaposlenih. Tri poslovne zgrade postale su pretijesne te će se graditi nove, ističe Klobučar.

Nositelj biogradskog projekta je Grad Biograd na Moru, a partneri Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. Osijek i CEDRA Split j.d.o.o. Split.

– Biogradski inkubator zapravo je kopija Poduzetničkog inkubatora BIOS u Osijek, jedan od brojnih kojeg smo obišli prije nego smo donijeli odluku o biogradskom poduzetničkom inkubatoru, sasvim iskreno će Ivan Knez, gradonačelnik, te nastavlja:

– Poduzetnički inkubator je mjesto na kojem će se rađati i stvarati novi poduzetnici. Osnivanje poduzetničkog inkubatora, naime, ima za cilj olakšati poslovanje novim poduzetnicima i potaknuti otvorenje novih radnih mjesta. Za to će imati na raspolaganju 36 mjeseci ili tri godine od ulaska u poduzetnički inkubator, naglasio je Knez.

Projekt nastoji riješiti probleme niske održivosti malih i srednje velikih poduzeća na području Grada Biograda na Moru i šire gravitirajuće urbane aglomeracije uključujući općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polaču, gdje se unatoč rastu poduzeća mnogi MSP-ovi zatvaraju, a broj radnih mjesta u njima pokazuje trendove pada.

Infrastruktura za rast poduzetništva

– Projekt, stoga, ima za cilj doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta kroz izgradnju poduzetničko poslovne infrastrukture, razvoj postojećih i uspostavu novih poduzetničkih potpornih institucija i usluga čime bi se povećala konkurentnost, isplativost, odnosno profitabilnost, a time i održivost kako poduzeća tako i radnih mjesta u njima, rekao je Ranko Milić, stručnjak u području društvenih inovacija, društvenog poduzetništva i razvoja lokalnih zajednica iz splitske CEDRA-e.

Ciljne skupine projekta su nova i postojeći poduzeća u kategoriju mikro, malog ili srednjeg poduzeća (MSP), obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), mladi, nezaposleni i ekonomski neaktivni radno sposobni stanovnici, inovatori, zadruge, udruge, obrazovni i IRI sektor, te jedinice lokalne samouprave.

– Specifični ciljevi projekta su kao prvo izgraditi objekt poduzetničkog inkubatora Biograd u okviru industrijske zone Biograd na Moru, osigurati prostor za rad i razvoj poduzetničkih potpornih institucija od značenja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području aglomeracije Biograd i u konačnici osigurati kvalitetan i suvremenim poslovnim zahtjevima primjeren poslovni prostor za nove i postojeće male i srednje velike poduzetnike koji djeluju ili planiraju djelovati na području aglomeracije Biograd, nabrojio je Milić.

Sektori koji će biti u fokusu su proizvodi i usluge za nautički turizam, poljoprivreda, ribarstvo, marikultura i prerada hrane, održivi turizam posebnih interesa, inovacije, istraživanje i razvoj, nova znanja i tehnologije te obrazovanje za poduzetništvo.

– Osim toga, projektom će se uspostaviti i potporne usluge za MSP, zaključio je Ranko Milić.

Osim navedenih na uvodnom sastanku su nazočili i Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana, Lovro Jurišić, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura i LAGUR-a Lustura, Margarita Lukačić, općinska pročelnica u Tkonu, Vedrana Kevrić, ravnateljica Ustanove INOVAcija Zadar, Ane Bošnjak, Marin Udiljak i Marin Miličić iz CEDRA- e i drugi