Poduzetnički inkubator Biograd na Moru kreće 2019. godine

Poduzetnički inkubator Biograd na Moru kreće 2019. godine

Projekt izgradnje i opremanja prvog bioogradskog Poduzetničkog inkubatora vrijedan je više od 37 milijuna kuna, a većim dijelom bit će sufinanciran iz EU fondova

Do ljeta 2019. godine s radom bi trebao početi prvi biogradski poduzetnički inkubator. Projekt “Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru (izgradnja i opremanje)” vrijedan je više od 37 milijuna kuna, a većim dijelom bit će sufinanciran bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je, naime, za projekt maksimalni iznos od 20 milijuna kuna. “Za preostala sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna – oko 8,5 milijuna kuna trebao bi iznositi PDV – natjecat ćemo se u okviru ostalih programa financiranja iz fondova EU”, najavio je prilikom potpisivanja ugovora s Ministarstvom gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez.

Inkubator će se graditi u istočnom dijelu biogradske Industrijske zone na Kosi – Torovima, na površini od 2469 četvornih metrara. Rok za realizaciju je 24 mjeseca tako da bi trebao biti završen u srpnju  2019. godine.

Stvaranje poduzetničke infrastrukture

“Ovim projektom stvara se nedostajuća poduzetnička infrastruktura sa svim pratećim uslugama bitnim za povećanje konkurentnosti, održivosti, rasta i razvoja poduzetničkih inicijative u svim, a posebice osjetljivim ranim fazama razvoja. Povezujući postojeće resurse (spremnost lokalnog stanovništva na ulazak u poduzetništvo, funkcionalnu Industrijsku zonu, funkcionalan Poduzetnički inkubator Biograd na Moru, zainteresirani obrazovni, razvojni i inovacijski sektor) s konkretnim, jasno identificiranim potrebama ciljnih skupina poduzetnička početnika, poduzetnika u razvoju i/ili širenju poslovanja, potencijalnih poduzetnika, OPG-ova, zadruga, udruga i drugih dionika s gospodarskim djelatnostima”, navodi se u projektnoj dokumentaciji.

Poduzetnički inkubator pomagat će poduzetnicima prilikom pokretanja posla, pružat će im tehničku i savjetodavnu potporu, usluge edukacije, pomoć oko pristupa financijama te oko marketinga i promocija.

Partneri na projektu su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., CEDRA Split j.d.o.o. Suradnici su LAG Laura, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Sveučilište u Zadru, Srednja škola Biograd, te općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Polača, Pašman i Tkon.